Styring av takvarme
Takvarmepaneler kan styres på ulike måter, avhengig av behovene dine og teknologien som er tilgjengelig. De fleste systemene bruker termostater (manuelle eller programmerbare), mens avanserte systemer kan integreres i smarthusløsninger eller større bygningsstyringssystemer. Fleksible kontrollmuligheter som sonestyring, bevegelsessensorer og app-kontroll gir stor fleksibilitet i hvordan du kan optimalisere oppvarmingen i bygget ditt, enten det er et lagerbygg, en salgshall eller kontorer. Jo mer avansert styring, jo bedre kontroll, som igjen gir best driftsøkonomi.
Her er en oversikt over de vanligste metodene for å styre et takpanel:
- Termostat
Den vanligste måten å styre takvarmeplater på er ved hjelp av en termostat. Dette kan være en enkel romtermostat som regulerer temperaturen i et bestemt område eller rom. Termostaten måler temperaturen i rommet og slår panelene av og på for å opprettholde den innstilte temperaturen. Det finnes to typer termostater som vanligvis brukes:
- Manuell termostat
Du stiller temperaturen manuelt, og systemet justerer varmen basert på innstillingen. F.eks. Multireg S-Control.
- Programmerbar termostat
Lar deg sette opp en tidsplan for når takvarmen skal slås på eller av, for eksempel i arbeidstiden eller når rommet er i bruk. Dette er nyttig i lagerbygg eller salgshaller hvor behovet for oppvarming varierer gjennom dagen. F.eks. Heatit Pro Termostat.
- Smarthussystem
Mange moderne takvarmesystemer kan kobles til smarthusløsninger for mer avansert styring. Dette kan inkludere:
- App-styring
Via en app på smarttelefonen eller nettbrettet kan du justere temperaturen på takpanelene, slå dem av og på, eller sette opp tidsplaner. Dette gir deg fleksibilitet til å kontrollere varmen selv om du ikke er til stede fysisk. F.eks Heatit WiFi6.
- Automatisering
Smarthussystemer kan også automatisere oppvarmingen basert på sensorer, værdata, eller andre smarthusenheter. For eksempel kan systemet automatisk senke temperaturen når bygget er tomt, og øke den når folk kommer tilbake. F.eks. Fibaro HC3 og Heatit Z-TRM6 eller Heatit Z-Temp3 og et relé
- Sentralstyring / SD-anlegg
Takvarmeplater kan styres individuelt i ulike soner, noe som er nyttig i store bygg som lagerhaller eller salgshaller. Med sonestyring kan du kontrollere hvilke deler av bygget som skal varmes opp, slik at du kan ha ulik temperatur i ulike soner av bygget, avhengig av behov.
- Individuell styring av takpaneler
Dette innebærer at hvert panel eller en gruppe paneler har en egen termostat eller styringsenhet.
- Sentralt styringssystem
I større bygg kan du ha et sentralt system som styrer flere takpaneler eller soner samtidig. Dette kan integreres med smarthusløsninger for enklere kontroll over hele bygget.
- Bevegelsessensorer
I visse installasjoner kan bevegelsessensorer kobles til varmesystemet slik at takvarmen aktiveres når det er folk til stede i rommet. Dette kan være en effektiv løsning i områder som brukes sporadisk, som konferanserom, enkelte deler av lagerhallen, eller arbeidsstasjoner i et lagerbygg.
- Integrasjon med andre systemer
Takvarmepaneler kan også integreres med andre varmesystemer og bygningsstyringssystemer (BMS) for å optimalisere energiforbruket. For eksempel kan de jobbe sammen med ventilasjonssystemet for å sikre riktig balanse mellom luftkvalitet og temperatur, eller de kan styres i forhold til energibruken i bygget for å maksimere effektiviteten.
- Manuell av/på-styring
I noen enklere systemer kan takvarmepaneler ha en enkel av/på-knapp uten noen form for automatisk temperaturkontroll. Dette er sjeldnere, men kan finnes i små eller midlertidige installasjoner der detaljert kontroll ikke er nødvendig.